Link

Link

Link

Link

COMPUTER AWARENESS QUIZ WITH ANS 6 for UPSC,SSC, BANK, RAILWAY and PSC EXAMS

COMPUTER AWARENESS QUIZ WITH ANS 6 for UPSC,SSC, BANK, RAILWAY and PSC EXAMS

1. What does EBCDIC stand for?
A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

2. Storage capacity of magnetic disk depends on
A) tracks per inch of surface
B) bits per inch of tracks
C) disk pack in disk surface
D) All of above

3. The two kinds of main memory are:
A) Primary and secondary
B) Random and sequential
C) ROM and RAM
D) All of above

4. Integrated Circuits (ICs) are related to which generation of computers?
A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation

5. CD-ROM is a
A) Semiconductor memory
B) Memory register
C) Magnetic memory
D) None of above

6. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?
A) Minicomputers
B) Microcomputers
C) Mainframe computers
D) Super computer

7. The output quality of a printer is measured by
A) Dot per sq. inch
B) Dot per inch
C) Dots printed per unit time
D) All of the above

8. Which of the following was a special purpose computer?
A) ABC
B) ENIAC
C) EDVAC
D) All of the above

9. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as
A) Path
B) Address bus
C) Route
D) All of the above

10. Magnetic disks are the most popular medium for
A) Direct access
B) Sequential access
C) Both of above
D) None of above


Answers:


1. A
2. D
3. C
4. C
5. D
6. C
7. B
8. A
9. B
10.D

0 comments:

Post a Comment