Link

Link

Link

Link

COMPUTER AWARENESS QUIZ WITH ANS 8 for UPSC,SSC, BANK, RAILWAY and PSC EXAMS

COMPUTER AWARENESS QUIZ WITH ANS 8 for UPSC,SSC, BANK, RAILWAY and PSC EXAMS

1.)Who among the following is known as the Father of Computer Mouse?
a) John Van Newman
b) Douglas Engelbart
c) Jeremy Pascal
d) Charles Babbage
e) None of the above


2.)Which of the following can be directly understood by a CPU?
a) Assembly Language
b) Machine Language
c) Primary Language
d) High Level Language
e) None of the above

3.)Which of the following is an example of Toggle Key in a computer?
a) Ctrl
b) Shift
c) Caps Lock
d) Num Lock
e) Both (3) and (4)

4.)What does 'C' stand for in the abbreviation MICR?
a) Character
b) Common 
c) Casual
d) Cumulative
e) Case

5.)The number of pixels displayed on the screen of a computer is known as
a) Constitution
b) Resolution
c) Restoration
d) Display
e) Economy

6.)The printed copy of any output is known as
a) Hard Copy
b) Scanned Output
c) Printed Output
d) Soft Output
e) Paper Copy

7.)The process of loading the operating system in a computer is known as
a) Installing
b) Downloading
c) Uploading
d) Booting
e) None of the above

8.)A Monitor is an example of which among the following?
a) Output Device
b) Input Device
c) I / O Device
d) Data Processor
e) None of the above

9.)Which of the following is NOT an octal number?
a) 125
b) 259
c) 456
d) 025
e) 763

10.)In MS Excel, an active cell is
a) The one which is the last in a workbook
b) The one in which the user is currently working
c) The one which is next to be used by the user
d) The one which is at the middle of a worksheet
e) The one which is at the middle of a workbook


Answers:
1 ) b
2 ) b
3 ) e
4 ) a
5 ) b
6 ) a
7 ) d
8 ) a
9 ) b
10 ) b

0 comments:

Post a Comment