atricle 2

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

article ad

Link

Link

Link

Banking Awareness QUIZ All Bank Exams like IBPS PO Clerk, IBPS RRB, SBI & LIC 16


Banking Awareness QUIZ  All Bank Exams like IBPS PO Clerk, IBPS RRB, SBI & LIC 16

Q1. Which of the following is the limitation of the ATMs owing to which people are required to visit branches of the bank?
I.It does not accept deposits 
II.It has a limited cash disbursement capacity
III. Lack of human interface.
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) All of the above
(e) None of the above

Ans.(d)

Q2. An industry which is fighting hard to increase its market share in existing market (with new popular products) is known as?
(a) market vendor 
(b) market operator 
(c) market leader 
(d) market challenger 
(e) None of the above

Ans.(d)

Q3. Many times we see in newspapers that some projects are launched by the government authorities on 'PPP' basis. What is the full form of 'PPP'?
(a) Preferential Payment Plan 
(b) Public-Private Partnership
(c) Partial Payment Project 
(d) Popular Private Project 
(e) None of the above

Ans.(b)

Q4. The government of India recently decided to allow Currency Futures in India. In addition to Ministry of Finance which is/are the other organisation(s) who permission/approval is needed for such operations in India?
I. International Monetary Fund (IMF)
II. Reserve Bank of India (RBI)
III. Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only II and III
(e) None of the above

Ans.(d)

Q5. The Reserve Bank of India has decided to help banks, as a temporary measure, by providing additional liquidity support under LAF. What is the full form LAF?
(a) Loan Adjustment Fund 
(b) Liquidity Adjustment Facility 
(c) Long Awaited Funds 
(d) Loan Against Funds
(e) None of the above

Ans.(b)

Q6. What is meant by a scheduled bank?
(a) The bank functioning under provisions of Banking Reg. Act 1949
(b) A bank included in 2nd schedule of RBI Act, 1934
(c) The bank incorporated under Banking Companies Act 1956
(d) A bank authorised for banking functions 
(e) bank issued a license by RBI mentioning therein that it is a scheduled bank 

Ans.(b)

Q7. On the basis of powers drawn mainly in which of the following Acts, RBI regulates and controls the banks in India?
(a) Banking Regulation Act and RBI Act
(b) RBI Act and Companies Act 
(c) Banking Regulation Act and Companies Act 
(d) Banking Regulation Act, RBI Act and Negotiable Instruments Act 
(e) None of the above

Ans.(a)

Q8. Banking has been defined under ________ of.
(a) Banking Regulation Act Section 5(b)
(b) Banking Regulation Act Section 17
(c) RBI Act Section 2 (2)
(d) Negotiable Instruments Act Section 1 
(e) None of the above

Ans.(a)

Q9. Who among the following is only a holder and not a 'holder' in due course?
(a) Holder of a bearer cheque
(b) Holder of a crossed order cheque
(c) Holder of a Non-negotiable crossed cheque
(d) All of the above 
(e) None of the above

Ans.(c)

Q10. Where is the time for payment is not mentioned in a promissory note it is?
(a) invalid instrument 
(b) inchoate instrument 
(c) no payment can be demanded 
(d) payable on demand
(e) None of the above

Ans.(d)

Q11. Which of the following products launched by most of the banks help farmers in getting instant credit for various agricultural purposes?
(a) Kisan Credit Card 
(b) Personal Loan 
(c) Business Loan 
(d) Only (a) and (b)
(e) None of the above

Ans.(a)

Q12. Which of the following policies of the financial sectors is basically designed to transferring local financial assets into foreign financial asset freely and at market determined exchange rates?
(a) Capital Accounts Convertibility
(b) Financial Deficit Management 
(c) Minimum Support Price 
(d) All of the above 
(e) None of the above

Ans.(a)

Q13. A customer wishes to purchase some US dollars in India. He/she should go to?
(a) Public Debt Division of the RBI only 
(b) American Express Bank only 
(c) RBI or any branch of a bank which is authorized for such business
(d) Only (b) and (c) 
(e) None of the above

Ans.(c)

Q14. Which of the following products of a bank is specifically designed to provide financial help to children in their higher studies in India or in a foreign nation?
(a) Personal Loan 
(b) Corporate Loan 
(c) Educational Loan
(d) Mortgage Loan
(e) None of the above

Ans.(c)

Q15. A Bank/Financial Organisation these days relies heavily on e-commerce for its transaction. As a part of system security, it has introduced organisation's security awareness manual. This step of the organisation can be classified under which one of the following categories of measures for a business? 
(a) Preventive Vigilance 
(b) Compliance 
(c) Corrective 
(d) Detective 
(e) None of the above

Ans.(a)


Read More Details  GeneralKnowledgeBix




0 comments:

Post a Comment